Jednoduchý recept

Celozrnné domácí rohlíky

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46993

Ingredience

1 kávová lžička Cukr třtinový
30 g Droždí
1 polévková lžíce Kmín celý
350 ml Mléko polotučné
600 g Mouka pšeničná celozrnná
1 polévková lžíce Mák - semena
60 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Sezam - semena
1 polévková lžíce Slunečnice - semena
2 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 262 kcal
Kilojoule 1 094kJ
11% Sacharidy 39 g
10% Tuky 7 g
11% Sodík 229 mg
16% Bílkoviny 9 g

Celozrnné domácí rohlíky postup přípravy receptu:

1

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změklé máslo a přisypeme celozrnnou pšeničnou mouku. Doprostřed mouky uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.

2

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

4

Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít.

5

Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře.

6

Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce.

7

Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout.

8

Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků.

Poznámka

Sladké rohlíky připravíme tak, že trojúhelníky těsta před zavinutím posypeme skořicovým cukrem a po upečení cukrem krupice. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept