Celozrnné domácí rohlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnné domácí rohlíky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46993 |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
30 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Mák - semena |
60 g | Máslo čerstvé |
350 ml | Mléko polotučné |
600 g | Mouka pšeničná celozrnná |
1 polévková lžíce | Sezam - semena |
1 polévková lžíce | Slunečnice - semena |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 29,4mg |
Draslík | 111,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 40,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Droždí, Kmín celý, Mák - semena, Sezam - semena, Slunečnice - semena, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnné domácí rohlíky postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme změklé máslo a přisypeme celozrnnou pšeničnou mouku. Doprostřed mouky uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto. |
4 | Pracovní plochu posypeme moukou a na ní vyválíme z těsta plát o síle 0,5 až 1 centimetr. Nožem ho rozdělíme na pruhy a ty pak na trojúhelníky. Velikost zvolíme podle toho, jak velké rohlíky chceme mít. |
5 | Trojúhelníky zavinujeme od dlouhé hrany směrem k jednomu růžku tak, aby růžek nakonec zůstal nahoře. |
6 | Rohlíky přeneseme na vymazaný plech. Pokud je nechceme mít rovné, ohneme je do tvaru půlměsíce. |
7 | Rozklepneme vajíčko a oddělíme žloutek od bílku, bílkem pak potřeme rohlíky na plechu, posypeme je semínky, mákem nebo kmínem a necháme 20 až 30 minut kynout. |
8 | Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a rohlíky v ní pečeme přibližně 25 minut, až mají zlatavou barvu. Doba pečení záleží na velikosti rohlíků. |
Poznámka
Sladké rohlíky připravíme tak, že trojúhelníky těsta před zavinutím posypeme skořicovým cukrem a po upečení cukrem krupice. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.