Žitné rychlé dalamánky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žitné rychlé dalamánky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 46997 |
Ingredience
20 g | Droždí |
1 kávová lžička | Med včelí |
250 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná celozrnná |
200 g | Mouka žitná celozrnná |
50 ml | Olej rostlinný |
100 ml | Olej sezamový |
50 g | Sezam - semena |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 2,1mg |
Draslík | 182,8mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 2,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Olej rostlinný, Olej sezamový, Sezam - semena, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žitné rychlé dalamánky postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko a sezamový olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu hnětení - míchání - zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
4 | Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto. |
5 | Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a každý obalíme v sezamových semínkách. Vytvoříme dalamánky a ty přeneseme na vymazaný plech. |
6 | Plech s dalamánky vložíme do studené trouby, tu postupně zahřejeme na 200 stupňů a a dalamánky v ní pečeme přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu. |
7 | Pokud je chceme upéct rychleji, vložíme plech do trouby předehřáté na 220 stupňů a upečené budou za přibližně 10 minut. |
Poznámka
Rychlé dalamánky jsou vynikající k pivu a vínu. Celozrnnou pšeničnou mouku je možné nahradit pšeničnou moukou polohrubou. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.