Jednoduchý recept

Pletýnky z celozrnného těsta s ořechy

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 47008

Ingredience

1 kávová lžička Cukr třtinový
20 g Droždí
100 ml Mléko polotučné
400 g Mouka pšeničná celozrnná
100 g Mouka žitná celozrnná
40 g Olej olivový
1 polévková lžíce Olej rostlinný
100 g Ořechy vlašské
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
0,5 kávová lžička Sůl
300 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 484 kcal
Kilojoule 2 024kJ
18% Sacharidy 65 g
26% Tuky 20 g
9% Sodík 188 mg
26% Bílkoviny 15 g

Pletýnky z celozrnného těsta s ořechy postup přípravy receptu:

1

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky a sušený žitný kvásek. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.

2

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

4

Pracovní plochu posypeme moukou a do těsta zapracujeme jemně nasekané ořechy. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého vyválíme 3 nebo 4 válečky, z kterých upleteme housky.

5

Přendáme je na vymazaný plech a necháme pod utěrkou kynout, dokud nemají dvojnásobný objem.

6

Pletýnky potřeme mlékem, plech s nimi vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 15 až 20 minut do zlatavé barvy.

Poznámka

Celozrnnou mouku můžeme v receptu nahradit moukou polohrubou bílou - pletýnky budou jemnější. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept