Dalamánky z ječného těsta se semínky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dalamánky z ječného těsta se semínky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47019 |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Cukr třtinový |
30 g | Droždí |
150 g | Mouka ječná |
150 g | Mouka pšeničná celozrnná |
150 g | Mouka sójová plnotučná |
50 ml | Olej rostlinný |
150 g | Slunečnice - semena |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 40,9mg |
Draslík | 305,0mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 9,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 355,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Droždí, Olej rostlinný, Slunečnice - semena, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka ječná, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka sójová plnotučná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dalamánky z ječného těsta se semínky postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a přisypeme smíchané všechny druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto. |
4 | Pracovní plochu posypeme moukou a třetinou slunečnicových semínek, která rozdrtíme. Těsto rozdělíme na 18 stejných dílů a do každého zapracujeme semínka. Vytvoříme dalamánky a ty přeneseme na vymazaný plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme celými semínky slunečnice, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobného objemu. |
5 | Plech s dalamánky vložíme trouby předehřáté na 180 stupňů a a pečeme přibližně 20 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu. |
Poznámka
Chutné a výživově velmi hodnotné pečivo. Celozrnnou mouku můžeme v receptu nahradit moukou polohrubou bílou. Dalamánky budou jemnější. Pokud chceme pečiva více, přidáme o polovinu více surovin. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.