Plzeňský rozpek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plzeňský rozpek
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47020 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
20 g | Droždí |
90 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Med včelí |
300 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pšeničná celozrnná |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 63,9mg |
Draslík | 100,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 47,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plzeňský rozpek postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme 60 gramů změklého másla a vejce. Přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto. |
4 | Pracovní plochu posypeme moukou a z těsta vyválíme dvě velké placky, které přeneseme na vymazaný pečicí plech. Necháme je chvíli pod čistou utěrkou kynout a pak pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu. Během pečení je jednou obrátíme. |
5 | Rozpeky po upečení potřeme z obou stran rozpuštěným máslem. |
Poznámka
Pšeničné rozpeky jsou vhodné k teplým zeleninovým a luštěninovým pokrmům, ale i k omáčkám s masem. Můžeme je také podávat potřené džemem nebo medem, případně posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem. Rozpeky se nekrájejí, ale trhají na kousky. Pokud je nechceme péct v troubě, je možné u domácí pekárny ihned po ukončení programu na míchání a kynutí těsta nastavit a sputit základní program pečení a světlou kůrku. Po upečení rozpek ihned vyklepneme z formy a ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.