Jednoduchý recept

Plzeňský rozpek

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 47020

Ingredience

20 g Droždí
1 kávová lžička Med včelí
300 ml Mléko polotučné
250 g Mouka pšeničná celozrnná
250 g Mouka pšeničná hladká
90 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 451 kcal
Kilojoule 1 885kJ
18% Sacharidy 64 g
21% Tuky 16 g
10% Sodík 198 mg
23% Bílkoviny 13 g

Plzeňský rozpek postup přípravy receptu:

1

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme 60 gramů změklého másla a vejce. Přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.

2

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.

4

Pracovní plochu posypeme moukou a z těsta vyválíme dvě velké placky, které přeneseme na vymazaný pečicí plech. Necháme je chvíli pod čistou utěrkou kynout a pak pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu. Během pečení je jednou obrátíme.

5

Rozpeky po upečení potřeme z obou stran rozpuštěným máslem.

Poznámka

Pšeničné rozpeky jsou vhodné k teplým zeleninovým a luštěninovým pokrmům, ale i k omáčkám s masem. Můžeme je také podávat potřené džemem nebo medem, případně posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem. Rozpeky se nekrájejí, ale trhají na kousky. Pokud je nechceme péct v troubě, je možné u domácí pekárny ihned po ukončení programu na míchání a kynutí těsta nastavit a sputit základní program pečení a světlou kůrku. Po upečení rozpek ihned vyklepneme z formy a ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept