Vdolky z pšeničného těsta z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vdolky z pšeničného těsta z domácí pekárny
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47022 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
20 g | Droždí |
90 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Med včelí |
300 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pšeničná celozrnná |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 63,9mg |
Draslík | 100,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 47,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vdolky z pšeničného těsta z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme 60 gramů změklého másla a vejce. Přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto. |
4 | Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 18 stejně velkých dílů. Vytvarujeme z nich vdolky, přeneseme je na vymazaný pečicí plech a necháme je chvíli pod čistou utěrkou kynout. |
5 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů a vdolky v ní pečeme přibližně 25 až 30 minut, dokud nemají zlatavou barvu. |
6 | Upečené vdolky ještě teplé potřeme ze všech stran rozehřátým máslem. Podáváme potřemé džeme nebo medem, případně posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem. |
Moc dobrý recept. Musela jsem přidat trošku hladké mouky, těsto by se hodně lepilo na ruce, ale jinak jsem opravdu spokojená. Vdolky jsou slazené jen tou lžičkou medu a pak tím, čím je potřete. Já jsem potírala domácími švestkovými povidly a sypala tvarohem. Bochánky jsou na povrchu hezky křupavé a uvnitř jako mech, jemné a nadýchané. Určitě jsem nepekla naposledy