Staročeské domácí zelníky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeské domácí zelníky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47044 |
Ingredience
20 g | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
80 g | Máslo čerstvé |
550 g | Mouka pšeničná celozrnná |
50 g | Mouka sójová plnotučná |
25 g | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
250 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 16,0mg |
Draslík | 157,6mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka sójová plnotučná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeské domácí zelníky postup přípravy receptu:
1 | Zelí očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme olej, přisypeme špetku soli a nakrájené zelí dusíme do poloměkka. Zelí slijeme přes síto a necháme okapat. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a přidáme 40 gramů změklého másla. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr. |
3 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
4 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, vsypeme k těstu vychladlé okapané zelí. Některé pekárny zvukové znamení nemají, v tom případě zelí k těstu přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání. V průběhu cyklu také těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. |
5 | Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto. |
6 | Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 18 stejně velkých dílů. Z nich vytvoříme bochánky, přendáme je na vymazaný pečicí plech a necháme chvíli kynout. |
7 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů a bochánky pečeme přibližně 25 až 30 minut do růžova. |
8 | Upečené horké zelníky ihned potřeme rozpuštěným máslem. |
Poznámka
Klasická staročeská domácí pochoutka. Celozrnnou pšeničnou mouku můžeme v receptu nahradit polohrubou bílou moukou. Místo čerstvého droždí lze použít 3,5 gramu droždí sušeného. Doba přípravy těsta - hnětení - míchání - kynutí - a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.