Jednoduchý recept

Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 2 Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny 5 1
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (100%)
ID receptu: 47046

Ingredience

60 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
20 g Droždí
15 g Mandle
80 g Máslo čerstvé
250 ml Mléko polotučné
500 g Mouka polohrubá
0,5 kávová lžička Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 524 kcal
Kilojoule 2 194kJ
22% Sacharidy 78 g
24% Tuky 18 g
10% Sodík 193 mg
26% Bílkoviny 15 g
Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
  • Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
  • 1
  • Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
  • 2
  • Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
  • 3
  • Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
  • 4
  • Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
  • 5
  • Vložit obrázek

Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Máslo rozpustíme v hrnku na mírném ohni. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme. Jeden žloutek rozšleháme.

2

Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr.

3

Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

4

Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyjmeme z ní formu, těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.

5

Nastavíme program pečení a světlou kůrku, a pekárnu opět zapneme.

Poznámka

Místo čerstvého droždí můžeme použít 3,5 gramu droždí sušeného. V průběhu cyklu hnětení - míchání můžeme do těsta přidat rozinky. Některé pekárny nás na tuto možnost upozorní zvukovým signálem. Pokud jím nejsou vybaveny, pak rozinky přisypeme 5 minut před koncem cyklu. Doba přípravy těsta a pečení i názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
Ne vždy se všechno povede, podotýkám, že ne vinou receptu. Mám celkem novou pekárnu a ještě přesně nevím, kolik můžu na různé pečivo použít mouky, aby těsto "neuteklo"z nádoby. To se mi stalo i tentokrát, vykynulo až na víko a jelikož jsem v klasické troubě zrovna pekla něco jiného, překryla jsem povrch kouskem papíru na pečení a dopekla v pekárně. Občas jsem koukla jestli těsto nestéká dolů a tím, že jsem ze začátku pekárnu otvírala, i když krátce, přidala jsem o chvíli déle pečení. Jenže mazanec je už trochu připečenější. Háky jsem vyndala po posledním krátkém prohnětení, těsto jsem vyndala zpracovala do šišky a vložila do nádoby kynout. Po vykynutí potřela žloutkem + mandle a zapla pečení. Nádobu jsem raději nevytahovala, aby vykynuté těsto nekleslo. Žloutek by se mohl naředit nebo použít rozšlehané celé vejce. Sůl a cukr vmíchám do mouky už hned, na povrch jen rozdrobím droždí, po signálu jsem přidala 25 g rozinek. Máslo bylo rozpuštěné, ale vlahé. Musela jsem přidat cca 30 - 40 g mouky, jelikož těsto bylo dost řídké, ale vím, že to nejde přesně určit. Příště snížím množství mouky a určitě zase upeču, jako takový snídaňový mazanec. smile
 
světluška
Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
Mazanec mně trochu klesl viz. foto, ale chuťově nebyl špatný. Nedávno jsem pekla mazanec v troubě a zdál se mi chuťově lepší. Ale u nás se sní všechno smile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
2
Palec dolu
0
5
Ověřený recept