Pečená rebarbora (Pakaura-e Rawasch) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená rebarbora (Pakaura-e Rawasch)
Pečená rebarbora (Pakaura-e Rawasch)
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 47069 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 polévková lžíce | Černucha |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
4,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 g | Jogurt bílý |
4 ks | Máta |
2 polévková lžíce | Mouka cizrnová |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 špetka | Pepř černý mletý |
100 ml | řepkový olej |
650 g | Reveň (Rebarbora) |
150 g | Rozinky tmavé |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
100 ml | Víno portské |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 6,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,5mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cukr krupice, Jogurt bílý, Máta, Ořechy vlašské, Reveň (Rebarbora), Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Černucha, Mouka cizrnová, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, řepkový olej, Rozinky tmavé, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená rebarbora (Pakaura-e Rawasch) postup přípravy receptu:
1 | Omyté řapíky ze 2 ks rebarbory očistíme, rozkrojíme podélně a nakrájíme na kousky dlouhé 7-10 cm a posolíme je. Těstíčko na obalování připravíme smícháním 1 lžíce hladké mouky, 2 lžic cizrnové mouky, špetky soli, špetky pepře, 100 g bílého jogurtu, 3 lžic vody a necháme 20 minut nabobtnat. Nakrájenou rebarboru obalíme v těstíčku a na rozpáleném oleji, například řepkovém, opečeme dozlatova. |
2 | Pečenou rebarboru podáváme ještě horkou s čatní z rebarbory nebo jogurtem. |
3 | Čatní z rebarbory - z oloupané rebarbory odkrojíme oba konce, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm dlouhé a 1 minutu blanšírujeme ve vroucí vodě ve velkém hrnci, vodu scedíme a vylijeme. |
4 | Nahrubo nakrájíme oloupaný česnek a očištěnou, semínek zbavenou chilli papričku a obojí roztlučeme v hmoždíři společně se solí a cukrem. Nasekáme jádra vlašských ořechů a nasucho orestujeme na pánvi. Blanšírovanou rebarboru dáme do hrnce, přidáme česnekovou směs, restovaná jádra vlašských ořechů, semena černuchy, opláchnuté rozinky; přilijeme portské víno, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Po 20 minutách do hrnce přisypeme nahrubo nasekané opláchnuté snítky máty. Hotové čatní se podobá uvařené marmeládě. Čatní plníme do horkou vodou vypláchnutých nebo sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Otevřené sklenice uchováváme v chladu. |
Poznámka
Pečená rebarbora - jedná se o afghánský sváteční pokrm.