Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny
Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47082 |
Ingredience
60 g | Cukr třtinový |
20 g | Cukr vanilka |
20 g | Droždí |
20 g | Mandle |
500 g | Mouka polohrubá |
30 g | Mouka sójová plnotučná |
80 g | Olej olivový |
25 g | Rozinky tmavé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
270 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 123,4mg |
Draslík | 222,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Droždí, Mandle, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mouka polohrubá, Mouka sójová plnotučná, Olej olivový, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemná vánočka z těsta z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudinkový prášek, doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr. |
2 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto přendáme na moukou posypanou pracovní plochu. Prohněteme ho a zapracujeme do něj omyté a okapané rozinky. Pak z těsta upleteme klasickou vánočku a tu přemístíme na lehce vymazaný pečicí plech. |
4 | Potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi. |
5 | Pečeme přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia, až má zlatavou barvu. Po upečení necháme pomalu vychladnout a podáváme. |
Poznámka
Místo čerstvého droždí můžeme použít 3,5 gramu droždí sušeného. Doba přípravy těsta a pečení i názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.