Želé z rybízu v jemně růžové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Želé z rybízu v jemně růžové
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 47084 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 kg | Cukr želírovací |
2 kg | Rybíz bílý |
3 ks | Třešně |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 93,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rybíz bílý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací, Třešně mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Želé z rybízu v jemně růžové postup přípravy receptu:
1 | Opláchnutý rybíz otrháme ze stopek, tmavé třešně zbavíme stopek a pecek (pecky můžeme ponechat). Obojí dáme do hrnce s vodou, zakryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Potom pokličku poodkryjeme, aby směs nepřetekla, a vaříme do měkka asi 15 minut. Nad velký hrnec nebo mísu zavěsíme síto s pasírovací nebo kuchyňskou utěrkou, nalijeme do něj rozvařenou směs a necháme dobře vykapat několik hodin nebo nejlépe přes noc. |
2 | Z odkapané rybízové směsi do hrnce odlijeme 1100 ml, přidáme želírovací cukr, uvedeme do varu a vaříme asi 4 minuty, po 4 minutách provedeme želírovací zkoušku. Dopadla-li zkouška dobře, ihned zavařeninu plníme do připravených sklenic a dobře uzavřeme. |
Poznámka
Jemně růžovou barvu získá želé přidáním tmavě červených třešní. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření vyjmeme z vroucí zavařeniny vařečku a necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá, bude tuhá i zavařenina, jinak necháme povařit ještě 1-2 minuty.