Jednoduchý recept

Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky

  • Slovensko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 47110

Ingredience

20 g Droždí
0,5 kávová lžička Med včelí
250 g Mouka pšeničná celozrnná
100 g Mouka žitná celozrnná
50 g Ovesné vločky
50 g Ořechy lískové
1,5 kávová lžička Sůl
4,5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

15% Kalorie 295 kcal
Kilojoule 1 236kJ
14% Sacharidy 49 g
9% Tuky 7 g
16% Sodík 318 mg
19% Bílkoviny 11 g

Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

2

Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

3

Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,5 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné celozrnné mouky a 50 gramů ovesných vloček. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

4

Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku a pekárnu zapneme.

5

V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

6

Když pekárna upozorní zvukovým signálem na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta celé lískové oříšky.

7

Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.

Poznámka

Chléb má výbornou chuť a vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje mnoho aminokyselin rostlinného původu, vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru, lískové ořechy ořechy vlašskými nebo semínky slunečnice. Místo čerstvého droždí lze použít 5 gramů droždí sušeného.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept