Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47110 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
20 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
250 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka žitná celozrnná |
50 g | Ořechy lískové |
50 g | Ovesné vločky |
1,5 kávová lžička | Sůl |
4,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 298,4mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 1,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Ořechy lískové, Ovesné vločky, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná celozrnná, Mouka žitná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto. |
2 | Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout. |
3 | Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,5 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné celozrnné mouky a 50 gramů ovesných vloček. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku a pekárnu zapneme. |
5 | V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
6 | Když pekárna upozorní zvukovým signálem na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta celé lískové oříšky. |
7 | Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. |
Poznámka
Chléb má výbornou chuť a vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje mnoho aminokyselin rostlinného původu, vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru, lískové ořechy ořechy vlašskými nebo semínky slunečnice. Místo čerstvého droždí lze použít 5 gramů droždí sušeného.