Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47116 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
3,5 g | Droždí sušené |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
400 g | Mouka špaldová celozrnná |
100 g | Mouka žitná celozrnná |
25 g | Slunečnice - semena |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
4,4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 162,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 11,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Kmín drcený, Med včelí, Slunečnice - semena, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka špaldová celozrnná, Mouka žitná celozrnná, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto. |
2 | Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů špaldové celozrnné a 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout. |
3 | Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,4 decilitrem studené vody, přisypeme dalších 300 gramů celozrnné špaldové mouky, přidáme sušený žitný kvásek a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme. |
5 | V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta semínka slunečnice. Pokud pekárna není zvukovým signálem vybavena, přisypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení. |
6 | Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout. Podávat můžeme i vlažný. |
Poznámka
Chléb je výživově velmi hodnotný, chťově připomíná chleby kynuté kvasem. Výhodou je, že kvas není potřeba 12 hodin předem připravit. Místo špaldové celozrnné mouky můžeme v receptu použít mouku pšeničnou bílou. Pokud do těsta dáme více sušeného žitného kvásku, bude chléb více nakyslý. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo sušeného droždí lze použít 20 gramů droždí čerstvého. Slunečnicová semínka lze zaměnit za semínka sezamová, najemno nasekané mandle nebo vlašské ořechy.