Jednoduchý recept

Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky

  • Slovensko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 65 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 47116
Kategorie: Přílohy

Ingredience

3,5 g Droždí sušené
0,5 kávová lžička Kmín drcený
0,5 kávová lžička Med včelí
400 g Mouka špaldová celozrnná
100 g Mouka žitná celozrnná
25 g Slunečnice - semena
1,5 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
4,4 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 337 kcal
Kilojoule 1 410kJ
17% Sacharidy 61 g
6% Tuky 5 g
10% Sodík 199 mg
26% Bílkoviny 15 g

Lúčenecký chléb s kváskem ze špaldové a žitné mouky postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

2

Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů špaldové celozrnné a 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

3

Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,4 decilitrem studené vody, přisypeme dalších 300 gramů celozrnné špaldové mouky, přidáme sušený žitný kvásek a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

4

Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

5

V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta semínka slunečnice. Pokud pekárna není zvukovým signálem vybavena, přisypeme semínka přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení.

6

Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout. Podávat můžeme i vlažný.

Poznámka

Chléb je výživově velmi hodnotný, chťově připomíná chleby kynuté kvasem. Výhodou je, že kvas není potřeba 12 hodin předem připravit. Místo špaldové celozrnné mouky můžeme v receptu použít mouku pšeničnou bílou. Pokud do těsta dáme více sušeného žitného kvásku, bude chléb více nakyslý. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo sušeného droždí lze použít 20 gramů droždí čerstvého. Slunečnicová semínka lze zaměnit za semínka sezamová, najemno nasekané mandle nebo vlašské ořechy.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept