Jednoduchý recept

Kukuřičný chléb z pařeného těsta z domácí pekárny

  • Slovensko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (28%)
ID receptu: 47117
Kategorie: Přílohy

Ingredience

30 g Droždí
1 kávová lžička Kmín drcený
1 kávová lžička Med včelí
120 ml Mléko - podmáslí
200 g Mouka kukuřičná
300 g Mouka pšeničná hladká
2 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
300 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 328 kcal
Kilojoule 1 374kJ
19% Sacharidy 68 g
2% Tuky 2 g
22% Sodík 443 mg
17% Bílkoviny 10 g

Kukuřičný chléb z pařeného těsta z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

2

Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

3

Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme podmáslím, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky a přidáme žitný kvásek, sezamová semínka a kmín. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl, do protilehlého dáme med.

4

Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

5

V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

6

Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.

Poznámka

Chléb má vynikající chuť i vysokou nutriční hodnotu. Můžeme jej okořenit např. přidáním anýzu, bazalky nebo koriandru. Zajímavou chuť mu dodají i mleté ořechy nebo mandle. Pšeničnou hladkou mouku můžeme nahradit moukou celozrnnou nebo špaldovou. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo čerstvého droždí lze použít 5 gramu droždí sušeného.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept