Jednoduchý recept

Pikantní kukuřičný chléb s kvasem

  • Slovensko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 47120

Ingredience

10 g Droždí
0,5 kávová lžička Kmín drcený
0,5 kávová lžička Med včelí
200 g Mouka kukuřičná
100 g Mouka pšeničná celozrnná
200 g Mouka špaldová celozrnná
0,5 kávová lžička Oregano sušené
1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
0,5 kávová lžička Sůl
0,5 kávová lžička Tymián sušený
500 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 322 kcal
Kilojoule 1 347kJ
18% Sacharidy 65 g
3% Tuky 2 g
6% Sodík 129 mg
17% Bílkoviny 10 g

Pikantní kukuřičný chléb s kvasem postup přípravy receptu:

1

Příprava tohoto chleba je časově náročnější, ale výsledkem je vynikající chléb s jedinečnou chutí.

2

Pro upečení musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 100 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2 decilitry vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

3

S uzrálým kvasem můžeme začít s přípravou těsta.

4

Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě vychladnout.

5

K prochladlému kukuřičnému těstu přidáme žitný kvas, přisypeme 200 gramů celozrnné špaldové mouky a přidáme papriku, tymián a dobromysl. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

6

Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

7

V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

8

Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.

Poznámka

Chléb s pikantní chutí, vhodný pro různé oslavy a párty. K těstu můžeme v průběhu cyklu hnětení - míchání přidat i semínka slunečnice nebo sezamu, případně nejemno nasekané vlašské ořechy. Místo špaldové celozrnné mouky můžeme použít pšeničnou celozrnnou mouku. Med lze v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo čerstvého droždí lze do těsta dát 2,5 gramu droždí sušeného.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept