Pikantní kukuřičný chléb s kvasem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní kukuřičný chléb s kvasem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47120 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
10 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
200 g | Mouka kukuřičná |
100 g | Mouka pšeničná celozrnná |
200 g | Mouka špaldová celozrnná |
0,5 kávová lžička | Oregano sušené |
1 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Sušený žitný kvásek |
0,5 kávová lžička | Tymián sušený |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 90,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 71,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Kmín drcený, Med včelí, Oregano sušené, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka kukuřičná, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka špaldová celozrnná, Paprika mletá pálivá, Sušený žitný kvásek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní kukuřičný chléb s kvasem postup přípravy receptu:
1 | Příprava tohoto chleba je časově náročnější, ale výsledkem je vynikající chléb s jedinečnou chutí. |
2 | Pro upečení musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 100 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2 decilitry vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát. |
3 | S uzrálým kvasem můžeme začít s přípravou těsta. |
4 | Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě vychladnout. |
5 | K prochladlému kukuřičnému těstu přidáme žitný kvas, přisypeme 200 gramů celozrnné špaldové mouky a přidáme papriku, tymián a dobromysl. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl. |
6 | Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme. |
7 | V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
8 | Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout. |
Poznámka
Chléb s pikantní chutí, vhodný pro různé oslavy a párty. K těstu můžeme v průběhu cyklu hnětení - míchání přidat i semínka slunečnice nebo sezamu, případně nejemno nasekané vlašské ořechy. Místo špaldové celozrnné mouky můžeme použít pšeničnou celozrnnou mouku. Med lze v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo čerstvého droždí lze do těsta dát 2,5 gramu droždí sušeného.