Jednoduchý recept

Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 47128

Ingredience

1 kávová lžička Bazalka
20 g Droždí
0,5 kávová lžička Med včelí
300 g Mouka pšeničná hladká
200 g Mouka špaldová celozrnná
70 g Olivy zelené
1 kávová lžička Oregano sušené
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
80 g Sýr Niva (Rokfór)
1 kávová lžička Sůl
400 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

19% Kalorie 368 kcal
Kilojoule 1 539kJ
17% Sacharidy 61 g
5% Tuky 3 g
31% Sodík 618 mg
26% Bílkoviny 15 g

Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.

2

Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.

3

Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky, přidáme pepř a bazalku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.

4

Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.

5

Nivu nakrájíme na malé kostičky, olivy vypeckujeme a necháme na sítu okapat.

6

Vykynuté těsto vyjmeme z formy na moukou posypanou pracovní plochu a zapracujeme do něj nakrájený sýr a rozpůlené olivy.

7

Z formy odstraníme míchadla, dáme do ní těsto a vložíme ji zpět do pekárny. Nastavíme program pro pečení a pekárnu zapneme.

8

Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. Chléb krájíme až když je zcela chladný.

Poznámka

Chléb má zajímavou chuť a je vhodný jako příloha k studeným mísám nebo salátům při slavnostních příležitostech. Je také vynikající k pivu a vímu. Koření v tomto receptu je originální z italské kuchyně. Můžeme ho měnit podle své vlastní chuti. Místo sýru Niva je možné použít např. Parmezán nebo Mozzarellu. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo čerstvého droždí lze použít 3,5 gramu droždí sušeného.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept