Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47128 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Bazalka |
20 g | Droždí |
0,5 kávová lžička | Med včelí |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mouka špaldová celozrnná |
70 g | Olivy zelené |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
80 g | Sýr Niva (Rokfór) |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 10,0mg |
Draslík | 131,9mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Droždí, Med včelí, Oregano sušené, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka špaldová celozrnná, Olivy zelené, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto. |
2 | Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout. |
3 | Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky, přidáme pepř a bazalku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl. |
4 | Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. |
5 | Nivu nakrájíme na malé kostičky, olivy vypeckujeme a necháme na sítu okapat. |
6 | Vykynuté těsto vyjmeme z formy na moukou posypanou pracovní plochu a zapracujeme do něj nakrájený sýr a rozpůlené olivy. |
7 | Z formy odstraníme míchadla, dáme do ní těsto a vložíme ji zpět do pekárny. Nastavíme program pro pečení a pekárnu zapneme. |
8 | Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. Chléb krájíme až když je zcela chladný. |
Poznámka
Chléb má zajímavou chuť a je vhodný jako příloha k studeným mísám nebo salátům při slavnostních příležitostech. Je také vynikající k pivu a vímu. Koření v tomto receptu je originální z italské kuchyně. Můžeme ho měnit podle své vlastní chuti. Místo sýru Niva je možné použít např. Parmezán nebo Mozzarellu. Med můžeme v receptu nahradit polovinou lžičky cukru. Místo čerstvého droždí lze použít 3,5 gramu droždí sušeného.