Meruňkový džem z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Meruňkový džem z domácí pekárny
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47158 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
50 g | Cukr želírovací |
1 kg | Meruňky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 431,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,7mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Meruňky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Meruňkový džem z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Meruňky omyjeme, rozpůlíme, odpeckujeme, nakrájíme na malé kousky. V misce smícháme želírovací a krupicový cukr. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly vložíme nakrájené meruňky, přidáme směs cukru, formu vložíme zpět do pekárny. Nastavíme program pro džem a přístroj zapneme. |
3 | Zavařovací sklenice vypláchneme, rozložíme na plech a sterilizujeme ve středně vyhřáté troubě. |
4 | Domácí pekárna přibližně po 60 minutách ukončí program. Vypneme ji, vyndáme z ní v rukavicích formu a horký džem dáme do sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po 20 až 30 minutách je opět obrátíme, necháme zcela vychladnout. |
Poznámka
Stejným způsobem připravíme džem i z jiných druhů ovoce - broskví, švestek, třešní, blum apod. Připravujeme-li džem z třešní nebo višní, povaříme je nejdříve ve vodě, poté v mixéru při pomalých obrátkách oddělíme dužninu od pecek. Rozmixovanou směs propasírujeme přes síto, ve kterém zůstanou pecky. Doba přípravy i název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.