Jahodová marmeláda z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodová marmeláda z domácí pekárny
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47169 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
500 g | Cukr krupice |
1 kg | Jahody zahradní |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 256,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jahody zahradní, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Jahodová marmeláda z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Jahody dobře omyjeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce s trochou vody, rozvaříme na kaši. Kaši propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly dáme 1 kilogram jahodové kaše, formu vložíme zpět do pekárny. Nastavíme program "džem" a pekárnu zapneme. |
3 | Po skončení programu formu v rukavici opatrně vyjmeme, ke směsi přidáme cukr. Formu vložíme zpět do pekárny, znovu nastavíme a spustíme program džem. Po jeho ukončení by marmeláda již měla být hustá. V případě potřeby je možné program "džem" znovu zopakovat. Nemusíme ho nechat doběhnout až do konce, pekárnu lze vypnout, když marmeláda dosáhne námi požadované hustoty. |
4 | V průběhu programu dobře umyjeme zavařovací sklenice, dáme je na plech a necháme ve středně vyhřáté troubě sterilizovat. |
5 | Hotovou marmeládu přendáme do sklenic a vložíme je do trouby vyhřáté na 100 stupňů. Až bude povrch marmelády zaschlý, sklenice z trouby vyjmeme a marmeládu necháme vychladnout. Uzavřené sklenice skladujeme v chladnu. |
Poznámka
Stejným způsobem připravujeme marmeládu i z jiných druhů ovoce, např. z broskví, švestek, hrušek, jablek nebo z jejich směsí. Krupicový cukr je možné nahradit stejným množstvím cukru třtinového. Doba přípravy a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.