Švestková povidla z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestková povidla z domácí pekárny
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47170 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 kg | Švestky |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 261,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.

Švestková povidla z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | švestky dobře omyjeme, rozpůlíme, odstraníme z nich pecky a nakrájíme je na malé kousky. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly vložíme 1 kilogram nakrájených švestek, přilijeme 2 decilitry vody. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program džem a pekárnu zapneme. |
3 | Program zopakujeme ještě alespoň dvakrát. Povidla jsou hotová, když jsou dostatečně hustá. |
4 | V průběhu programu dobře vymyjeme zavařovací sklenice, dáme je na plech a ve středně vyhřáté troubě sterilizujeme. |
5 | Hotovou marmeládu přendáme do sklenic, necháme ji pomalu vychladnout. Poté sklenice uzavřeme a skladujeme v chladnu. |
Poznámka
Stejným způsobem připravujeme povidla i z jiných druhů ovoce - broskví, hrušek, jablek, jahod nebo jejich směsí. Při přípravě povidel nepřidáváme žádný cukr. Povidla je lepší skladovat v menších sklenicích. Doba přípravy a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.