Humr s lanýži a chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 47 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Humr s lanýži a chřestem
Celkový čas: | 47 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 27 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 47212 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Na dochucení | |
---|---|
40 g | Lanýž |
Dresing | |
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
0,5 polévková lžíce | Meduňka |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
1,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
1 polévková lžíce | Sůl |
5,5 dl | Voda pitná |
Vařený chřest | |
300 g | Chřest zelený |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 l | Voda pitná |
Vařený humr | |
1,4 kg | Humr |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 338,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 566,1mg |
Vitamín A | 269,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,6mg |
Vitamín E | 5,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Citronová šťáva, Cukr krupice, Voda pitná, Humr, Kmín celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lanýž, Meduňka, Olej olivový, Pepř citronový, Petržel - nať, Šťáva citrónová, Chřest zelený, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Humr s lanýži a chřestem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky. |
2 | Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý. |
3 | Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé. |
4 | Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme. |