Recept

Humr s lanýži a chřestem

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 47 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 27 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 47212
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

Na dochucení
40 g Lanýž
Dresing
0,5 polévková lžíce Bazalka
2 polévková lžíce Cukr krupice
0,5 polévková lžíce Meduňka
4 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř citronový
1,5 polévková lžíce Petržel - nať
3 polévková lžíce Šťáva citrónová
1 polévková lžíce Sůl
5,5 dl Voda pitná
Vařený chřest
300 g Chřest zelený
2 kávová lžička Citronová šťáva
1 kávová lžička Cukr krupice
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
3 l Voda pitná
Vařený humr
1,4 kg Humr
0,5 kávová lžička Kmín celý
2 polévková lžíce Sůl
4 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 470 kcal
Kilojoule 1 965kJ
4% Sacharidy 16 g
19% Tuky 14 g
129% Sodík 3 g
121% Bílkoviny 68 g
Humr s lanýži a chřestem

Humr s lanýži a chřestem postup přípravy receptu:

1

Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.

2

Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.

3

Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé.

4

Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept