Sladká pečená krůta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 225 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladká pečená krůta
Celkový čas: | 225 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 195 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 47225 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
20 g | Cukr skořicový |
200 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
100 g | Husí sádlo |
1 ks | Krůta |
2 polévková lžíce | Med včelí |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
60 g | Rozinky tmavé |
400 g | Rýže loupaná |
1 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
8 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 221,2mg |
Draslík | 170,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 892,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Husí sádlo, Med včelí, Paprika mletá sladká, Rýže loupaná, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Krůta, Pepř černý mletý, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sladká pečená krůta postup přípravy receptu:
1 | Krůtu důkladně očistíme, umyjeme pod studenou tekoucí vodou. Celou dobře potřeme dohromady smíchaným pepřem, solí a prolisovaným česnekem. Krůtu přikryjeme a necháme na pracovní ploše 30 minut. |
2 | Do kastrůlku dáme 2 lžíce sádla, zahřejeme, vsypeme rýži a 1 minutu osmažíme. Osolíme, zalijeme vroucí vodou, zamícháme a v horké vodě dovaříme přibližně 15 minut. Hotovou rýži necháme vychladnout. |
3 | Studenou rýži vsypeme do větší misky. Sůl a vejce vyšleháme spolu s medem a vlijeme do rýže, přisypeme scezený hrášek, skořicový cukr, rozinky a všechny suroviny promícháme. |
4 | Krůtu naplníme připravenou náplní, zašijeme, celou potřeme sádlem, posypeme mletou paprikou. Položíme ji na pekáč a v předehřáté troubě pečeme 180 minut. Po dobu pečení krůtu poléváme omastkem a kropíme vodou. |
5 | Dozlatova upečenou krůtu vytáhneme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Dáme ji na velký, mělký a oválný talíř, ozdobíme a položíme před hosty na sváteční stůl. |
Poznámka
Krůtu servírujeme teplou s různým čerstvým ovocem, kterým ozdobíme okraje mísy.