Králík na černo s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík na černo s chřestem
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 47251 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
150 g | Chřest bílý |
2 ks | Cibule |
1 kg | Králík |
100 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
100 ml | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Perník |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
50 g | Slanina vepřová |
1 špetka | Sůl |
100 g | Švestky |
400 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 253,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Chřest bílý, Cibule, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Švestky, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Králík, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Perník, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík na černo s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Králíka naporcujeme, stehna oddělíme a hřbet vykostíme, pokapeme olejem a dáme odležet do chladničky. Stehna nařízneme na několika místech a do naříznutých míst vložíme špek. Stehna potřeme solí a pepřem. |
2 | Na pánvi rozpálíme olej a stehna ze všech stran lehce opečeme. Maso dáme stranou a na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Po třech minutách přilijeme víno a po dalších dvou přidáme švestky. Směsí zalijeme stehna a dáme do ledničky 24 hodin marinovat. |
3 | Druhý den stehna vyndáme a dáme péct na 90 minut při teplotě 140 °C. Maso ze hřbetu osolíme, opepříme a dáme opéct na másle. Hřbet následně obalíme v nastrouhaném perníku, dáme na minutku ještě opékat na pánev, kam přidáme i na větší kusy pokrájený chřest. Na závěr jen rozložíme na talíř, přidáme králičí stehno a posypeme petrželkou. |