Zapékané ústřice s rajčatovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané ústřice s rajčatovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 47262 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 špetka | Cukr krupice |
0,5 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
3 polévková lžíce | Olej z vlašských ořechů |
0,5 polévková lžíce | Pepř cayenský |
1,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
220 g | Rajčata |
2 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 polévková lžíce | Sýr Čedar |
12 ks | Ústřice |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 170,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,8mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pepř cayenský, Rajčata, Šalotka, Sůl, Sýr Čedar, Ústřice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej z vlašských ořechů, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané ústřice s rajčatovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Lastury ústřic dobře očistíme a omyjeme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar. Když se začne vařit, ponoříme do něj ústřice a pomalu je vaříme 3-5 minut. Pak je scedíme a necháme okapat. Ústřice otevřeme, odstraníme horní polovinu lastury a ponecháme je v lasturách. |
2 | Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, petrželku omyjeme, drobně pokrájíme a několik lístků si necháme na ozdobu. Zralá rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme. Z rozkrájených rajčat odstraníme semínka a pak je rozkrájená nahrubo rozmixujeme, nebo je vidličkou rozmačkáme. |
3 | V pánvi rozpálíme olej a šalotku podusíme. Přimícháme cayenský a zelený pepř, rajčatové pyré a podle chuti osolíme a případně dochutíme špetkou cukru. |
4 | Ústřice posypeme nastrouhaným sýrem. Každou ozdobíme kopečkem rajčatového pyré (po 1 lžičce), poskládáme je do zapékací mísy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C 10 minut, ozdobíme lístkem petrželky a ihned servírujeme. |
Poznámka
K ústřicím podáváme plátky chemicky neošetřeného citrónu.