Recept

Zapékané slávky se žloutkovým krémem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 47303
Kategorie: Krémy, polevy

Ingredience

2 ks Citrony
1,5 kg Mušle slávky
3 polévková lžíce Olej sezamový
2 polévková lžíce Petržel - nať
Na vaření slávek
1 kávová lžička Sůl
3 dl Víno bílé
1 l Voda pitná
Blanšírovaná zelenina
120 g Celer řapíkatý
150 g Karotka
80 g Pastinák
0,5 kávová lžička Sůl
7 dl Voda pitná
Omáčka
2 kávová lžička Citronová šťáva
180 g Máslo čerstvé
2 špetka Pepř citronový
2 špetka Sůl
3 polévková lžíce Sýr Gouda 45%
6 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

50% Kalorie 978 kcal
Kilojoule 4 093kJ
9% Sacharidy 31 g
87% Tuky 65 g
84% Sodík 2 g
99% Bílkoviny 56 g
Zapékané slávky se žloutkovým krémem

Zapékané slávky se žloutkovým krémem postup přípravy receptu:

1

Čerstvé slávky důkladně kartáčem očistíme, pod tekoucí vodou důkladně omyjeme a pak jim odstraníme tykadla. Omyjeme a osušíme citrón a nakrájíme ho na čtvrtky.

2

V hrnci přivedeme k varu 3 dl bílého vína s 1 dl vody a 1 lžičkou soli. Slávky zprudka vaříme 2 minuty, poté je vyjmeme, neotevřené škeble vyhodíme.

3

Očistíme a omyjeme karotku, řapíkatý celer, pastinák. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Petrželku a listy řapíkatého celeru odložíme na ozdobu.

4

V druhém hrnci přivedeme k varu 7 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Když přijde k varu, dáme do ní pokrájenou kořenovou zeleninu a povaříme ji necelou minutu. Pak scedíme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vymažeme zapékací mísu olejem, na dno položíme povařenou zeleninu, na ni poklademe poloviny škeblí se slávkami.

5

V rendlíku rozpustíme máslo. Do mísy dáme vaječné žloutky a za stálého šlehání přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a pomalu přidáváme máslo a zašleháváme. Nakonec přimícháme 6 lžic vody ze slávek a jemně nastrouhaný sýr. Každou slávku přelijeme vaječnou omáčkou.

6

Slávky pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C přibližně 10-15 minut. Zapečené slávky ozdobíme citrónem, natí petrželky, celeru a ihned podáváme.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept