Zajíc podle babičky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zajíc podle babičky
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 47446 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
300 g | Anglická slanina |
100 g | Česnek |
4 ks | Cibule |
50 g | Houby čerstvé |
300 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
100 ml | Slivovice |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
20 g | Tymián čerstvý |
400 ml | Vývar zeleninový |
4 ks | Zaječí stehna |
200 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 105,0mg |
Draslík | 733,5mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,8mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Slivovice, Smetana 16% (pochoutková), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Zaječí stehna nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zajíc podle babičky postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si pánev, na kterou vlijeme olej. Vhodíme na něj asi polovinu množství slaniny, kterou jsme předtím pokrájeli na kostičky. Slaninu osmažíme. Přichystáme si větší kastrol a část osmažené slaniny přemístíme do něj. Očištěná zaječí stehna špikujeme klíny pokrájené slaniny a rozmarýnem. Lehce osolíme a opepříme. Prošpikovaná stehna vložíme na pánev a opečeme je, dokud se maso nezatáhne. Přilijeme borovičku, kterou zapálíme a maso flambujeme. Do kastrolu s částí slaniny přidáme na kousky nasekanou cibuli. Počítáme zhruba jednu cibuli na jedno zaječí stehno. Na menší kousky nasekáme česnek a mrkev a přisypeme. Orestujeme. K cibuli a česneku přidáme na kousky nakrájené houby a otrhané listy tymiánu. Přidáme zaječí stehna a přilijeme vývar. |
2 | Troubu si předehřejeme na 180°C a vložíme do ní kastrol s masem. Dusíme 30 minut při teplotě 180°C. Potom kastrol vyndáme ven z trouby a k masu přidáme 3 lžíce zakysané smetany a vlijeme 200 ml smetany ke šlehání. Vložíme ještě na dalších 20 minut zpátky do trouby. |
3 | Vyndáme maso a vzniklou omáčku můžeme buď ještě přecedit či propasírovat přes síto, nebo nechat jenom tak i se zeleninou. Servírujeme s bramborovými noky jako přílohou a ostružinovou marmeládou pro dochucení masa. |