Řízky zvané pšouky s bramboráčky a salátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řízky zvané pšouky s bramboráčky a salátem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 47459 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Na bramboráky | |
---|---|
6 ks | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Kmín drcený |
1 špetka | Koření Mleté maso |
1 špetka | Majoránka |
50 ml | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na omáčku k masu | |
1 ks | Bobkový list |
5 stroužek | Česnek |
5 ks | Cibule |
100 g | Houby sušené |
700 g | Kosti vepřové |
500 g | Kuřecí prsa |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Nové koření celé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
8 ks | Tvarůžky olomoucké malé |
Na salát | |
1 ks | Citrony |
4 ks | Kiwi |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 ks | Okurka salátová |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Salát ledový |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 279,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,3mg |
Vitamín E | 4,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Kmín drcený, Majoránka, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Sádlo škvařené, Sůl, Citrony, Med včelí, Okurka salátová, Salát ledový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koření Mleté maso, Pepř černý mletý, Houby sušené, Kosti vepřové, Kuřecí prsa, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Tvarůžky olomoucké malé, Kiwi, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řízky zvané pšouky s bramboráčky a salátem postup přípravy receptu:
1 | Vepřové kosti posolíme. Oloupeme 5 stroužků česneku, nakrájíme je na plátky a obložíme jimi vepřové kosti v pekáči. Pekáč vložíme do trouby, předehřáté na 180 °C, pečeme. |
2 | Zatímco se kosti pečou, připravíme omáčku k masu: v kastrolu rozpálíme tuk a vložíme na něj cibuli, osmažíme. Přidáme bobkový list, nové koření, vše zalijeme vodou. Počkáme, až směs přijde k varu, poté do ní vložíme opečené vepřové kosti a necháme 30 minut vařit. Přisypeme hladkou moukou, čímž omáčkou zahustíme. Nakonec vše propasírujeme přes sítko. Sušené houby vložíme do menšího hrnku s vodou, necháme povařit. |
3 | Z brambor oškrábeme slupky a nastrouháme je na jemném struhadle. Vložíme do mísy, přidáme rozklepnutá vejce, přisypeme kmín, sůl, koření do mletého masa, majoránku. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a přidáme k bramborům, 3 stroužky česneku prolisujeme a vmícháme do těsta na bramboráky. Těsto nabíráme sběračkou, na oleji smažíme placičky. |
4 | Na pánev vlijeme olej, rozpálíme ho. Kuřecí řízky lehce nařízneme, naklepeme paličkou na maso a po obou stranách zprudka opečeme. Přidáme k nim uvařené houby, ze kterých jsme slili vodu, omáčku k masu, špetku chilli, přilijeme smetanu. Na každý z kuřecích řízků položíme dva tvarůžky a ztlumíme oheň. Necháme na mírném plameni dojít, dokud tvarůžky nezměknou. |
5 | Připravíme salát: oloupeme kiwi a okurku. Kiwi pokrájíme na kousky, okurku nastrouháme, na nudličky rozkrájíme omytý ledový salát. Vše promícháme a nakonec přelijeme zálivkou, kterou si připravíme ze šťávy, vymačkané z jednoho citronu, lžíce medu, špetky soli a pepře. |
6 | Řízky zvané pšouky servírujeme s bramboráčky a salátem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.