Kuřecí plátky s omáčkou ze smržů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kuřecí plátky s omáčkou ze smržů
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 47460 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
100 g | Celer řapíkatý |
8 stroužek | Česnek |
20 g | Koriandr čerstvý |
800 g | Kuřecí prsa |
40 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
40 ml | Olej olivový |
20 g | Pepř černý celý |
5 g | Pepř černý mletý |
100 g | Pórek |
8 g | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
3 dl | Vývar drůbeží |
Na omáčku | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
250 g | Cibule |
40 ml | Olej olivový |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
100 g | Smrže sušené |
10 g | Tymián čerstvý |
140 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 156,2mg |
Draslík | 921,9mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 623,9mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Koriandr čerstvý, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Česnek, Cibule, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kuřecí prsa, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek, Vývar drůbeží, Olej olivový, Smetana 33% (šlehačka), Smrže sušené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kuřecí plátky s omáčkou ze smržů postup přípravy receptu:
1 | Kuřecí prsa nařízneme do kapes, posolíme zevnitř i zvenčí, opepříme, do vzniklých kapes vložíme česnek, spíchneme párátkem. Do velkého hrnce nalijeme studený vývar, přidáme bobkový list, koriandr, tymián, zeleninu, pepř a sůl, přivedeme k varu, povaříme 10 minut. Opatrně vložíme kuřecí prsa a vaříme dalších 10 minut. Uvařené maso vyjmeme, necháme odpočinout na míse. |
2 | V rendlíku přivedeme k varu vodu, do ní ponoříme na 20 minut smrže. Potom je vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat. Zatím v rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme cibuli nadrobno, přidáme tymián a česnek, vše opečeme přibližně 5 minut do zlatova. Přihodíme nakrájené smrže a opékáme dalších 5 minut. Nakonec zalijeme výluhem ze smržů a vínem, necháme prudce povařit, až se téměř všechna tekutina odpaří. Přidáme litr vývaru z kuřecího masa, 8 minut povaříme na mírném ohni, zalijeme smetanou a dál vaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme, rozmixujeme ručním mixérem. |
3 | Kuřecí prsa vložíme na pánev a opékáme na rozpáleném oleji 4 minuty z každé strany, na poslední minutu přihodíme na pánev kostku másla a maso vydatně poléváme, aby bylo šťavnaté. Zároveň také ohříváme omáčku na mírném ohni, aby zůstala horká. Podáváme porci masa upravenou na talíři a bohatě přelitou smržovou omáčkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.