Zeleninová polévka s fazolemi a cizrnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka s fazolemi a cizrnou
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 47481 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
150 g | Cizrna |
1 ks | Cuketa |
150 g | Fazole |
30 g | Kopr čerstvý |
1 ks | Mrkev kořen |
1 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
30 g | Pórek |
300 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Parmezán |
2 l | Voda pitná |
1,5 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 21,5mg |
Draslík | 601,5mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,6mg |
Vitamín E | 9,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citrony, Cuketa, Kopr čerstvý, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cizrna, Fazole, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka s fazolemi a cizrnou postup přípravy receptu:
1 | Fazole přebereme a namočíme do vody na celou noc. To samé uděláme s cizrnou. Slijeme z nich vodu, zalijeme čistou, přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Vyměníme vodu, pod poklici na slabém ohni dále vaříme ještě 30 minut, scedíme. |
2 | Rajčata spaříme horkou vodou, nakrájíme na malé kousky. Mrkev na kolečka, celer na malé kousky, cibuli s česnekem na tenké plátky, pórek také na kolečka. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. |
3 | V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, rajčata, mrkev, cuketu, celer, nakonec vmícháme pórek a zeleninu, podusíme do měkka. K zelenině přidáme fazole, cizrnu, vše zalijeme vývarem a na mírném ohni pod poklicí vaříme přibližně 50 minut. Před dovařením polévku podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme vymačkanou citronovou šťávou a necháme ještě 10 minut povařit. |
4 | Hotovou polévku stáhneme z ohně, necháme pod poklici 5 minut odpočinout, následně porcujeme do polévkových misek nebo na hluboké talíře. Každou porci těsně před podáváním posypeme nastrouhaným Parmezánem a nasekaným koprem. |
Poznámka
Takto připravenou polévku podáváme teplou s čerstvým chlebem, ale také například s opečenou vekou.