Aspik se zeleninou a vejcem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Aspik se zeleninou a vejcem
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 47577 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
80 g | Okurky nakládané |
1 ks | Paprika červená |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
80 g | Šunka dušená |
80 g | Sýr Čedar |
2 ks | Vejce slepičí |
4 dl | Voda pitná |
Aspik | |
---|---|
2 špetka | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Ocet vinný |
2 špetka | Sůl |
6 dl | Voda pitná |
25 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 153,7mg |
Draslík | 109,2mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Okurky nakládané, Paprika červená, Sýr Čedar, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Ocet vinný, Sůl, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Aspik se zeleninou a vejcem postup přípravy receptu:
1 | Želatinu dáme do rendlíku a zalijeme vodou podle návodu (5-6 dl). Poté ji za stálého míchání ohřejeme, ale nevaříme. Ochutíme solí, cukrem a octem. Misky, které budeme chtít použít pro aspik, vypláchneme studenou vodou. |
2 | Sterilovanou okurku pokrájíme na kostičky. Omyjeme červenou papriku, rozpůlíme ji, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Šunku a sýr nakrájíme na kostičky. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl vody a uvaříme 2 vejce natvrdo. Vaříme je asi 9-10 minut, pak je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Omyjeme petrželku a otrhané lístky odložíme na ozdobu. |
3 | Do misek nalijeme malou vrstvu aspiku, na dno položíme jedno kolečko vajíčka, pomocí lžíce vajíčko zalijeme a postupně vrstvíme pokrájenou zeleninu, kterou proléváme aspikem, který vždy necháme chvilku zatuhnout. Nakonec položíme 1-2 kolečka vajíčka. Misky zalijeme aspikem a necháme je v chladu zatuhnout. |
4 | Když je aspik ztuhnutý, vyklopíme ho na servírovací talířky, ozdobíme petrželkou a podáváme. |
Dělal jsem to již 2x poprvé jsem měl trochu problém želatinu dobře dochutit...jinak fajn svačinka