Řecké vepřové kotlety Cydonia - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecké vepřové kotlety Cydonia
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 47598 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule červená |
1 ks | Citrony |
2 ks | Kdoule |
30 g | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Med včelí |
80 ml | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Vepřové kotlety |
1 dl | Víno bílé |
2 dl | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 110,4mg |
Draslík | 795,5mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,2mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Citrony, Kopr čerstvý, Med včelí, Olej rostlinný, Pomeranče, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Kdoule, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vepřové kotlety, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecké vepřové kotlety Cydonia postup přípravy receptu:
1 | Kotlety umyjeme, nakrájíme na porce, které osolíme a opepříme. Kdoule (Venušina jablka) oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, kopr nasekáme. Cibuli spolu s česnekem oloupeme a nakrájíme na proužky. |
2 | V pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a na něm zprudka po obou stranách opečeme připravené kotlety. Vyjmeme je z pánve a odložíme stranou. |
3 | Připravíme omáčku. Do pánve vlijeme olivový olej, rozpálíme, přidáme cibuli, osmahneme, vmícháme česnek, ten necháme jen provonět a hned vložíme kdoule. Vše smažíme nejdéle 5 minut. Do pánve přilijeme víno, vyvaříme ho, zakapeme vymačkanou pomerančovou šťávou, vlijeme vývar, med a pod poklicí, na mírném ohni, za občasného míchání povaříme přibližně 20 minut. Těsně před dovařením do omáčky podle chuti přisypeme sůl, pepř, vložíme lžíci másla, dobře promícháme a stáhneme z ohně. |
4 | Do hotové omáčky vrátíme kotlety a vše spolu povaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec vmícháme nasekaný kopr, zakapeme vymačkanou citrónovou šťávou a stáhneme z ohně. |
5 | Hotové jídlo rozdělíme na talíře a podáváme. |
Poznámka
Kotlety podáváme teplé se smaženými hranolky. Kdoule obecná (latinsky Cydonia), druh ovoce podobný jablku, pochází ze střední Asie. Říká se jí také Venušino jablko. Používají se v kuchyni i v kosmetice, mají také léčivé účinky.