Řecký jogurtový koláč - Yaourtopita - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecký jogurtový koláč - Yaourtopita
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 47604 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
180 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
250 g | Jogurt bílý |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Máslo čerstvé |
100 g | Med včelí |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Ořechy vlašské |
150 g | Ovesné vločky |
200 g | Rozinky tmavé |
5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 179,9mg |
Draslík | 502,8mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,3mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Jogurt bílý, Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Ořechy vlašské, Ovesné vločky, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Rozinky tmavé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecký jogurtový koláč - Yaourtopita postup přípravy receptu:
1 | Do misky dáme nakrájené máslo, 100 g cukru a vyšleháme na hladkou pěnu, do které přidáme vejce a ještě vyšleháme. Přisypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, vločky, dobře promícháme. Vmícháme mleté ořechy, jogurt, rozinky, zlehka zamícháme. |
2 | Dortovou formu vymažeme olejem, vyložíme pečícím papírem, vlijeme připravené těsto, které v předehřáté troubě pečeme přibližně 45 minut. |
3 | Poleva: Do kastrůlku vysypeme cukr, přidáme med s citrónovou šťávou a na mírném ohni vaříme tak dlouho, aby poleva dostala hustotu sirupu. Stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout. |
4 | Upečený koláč vytáhneme z trouby, vidličkou popícháme povrch těsta a polijeme koláč připravenou polevou. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné porce a podáváme. |
Poznámka
Tento druh koláče podáváme studený. Peče se vetšinou o velikonočních svátcích.