Roštěnky po cikánsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Roštěnky po cikánsku
Roštěnky po cikánsku
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47619 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
750 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
600 g | Hovězí roštěnka níz. peč. |
1 ks | Masox |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
4 ks | Okurky nakládané |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 špetka | Sůl |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 102,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Brambory, Cibule, Okurky nakládané, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí roštěnka níz. peč., Masox, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Roštěnky po cikánsku postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme, jednu nakrájíme nadrobno, druhou na kolečka. Slaninu nakrájíme na malé kosuky. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem. |
2 | Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo. |
3 | V pánvi rozehřejeme olej, na něm roštěnky z obou stran zprudka osmahneme dozlatova, vyndáme je z pánve a dáme do tepla. |
4 | V omastku po pečení masa zpěníme osmahneme cibule nakrájenou nadrobno, posypanou mletou paprikou. Pak přimícháme rajčatový protlak, zalijeme trochou vývaru z Masoxu, do pánve vrátíme roštěnky a přikryté dusíme. Když maso začně měknout, přidáme k němu nakrájené brambory a vše dál dusíme společně. Maso v průběhu dušení obracíme, v případě potřeby podléváme vývarem z Masoxu. |
5 | V druhé pánvi osmahneme nakrájenou slaninu s cibulí, nakrájenou na kolečka. |
6 | Když je maso i brambory měkké, dáme na servírovací talíře doprostřed porci brambor a na ni roštěnku, přelijeme šťávou z dušení a posypeme osmaženou cibulí se slaninou. Ozdobíme do věřířku nakrájenou okurkou. |
Poznámka
Šťávu po smažení masa můžeme zahustit hladkou moukou.