Řízek máslový s bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řízek máslový s bramborami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 47635 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Brambory |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné sušené |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
800 g | Vepřová plec |
Na salát z červené řepy | |
---|---|
2 ks | Červená řepa |
1 špetka | Fenykl obecný |
1 špetka | Koriandr čerstvý |
1 ks | Křen |
50 ml | Ocet vinný |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 286,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 164,2mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Muškátový oříšek, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Vepřová plec, Červená řepa, Fenykl obecný, Koriandr čerstvý, Křen, Ocet vinný, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné sušené, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řízek máslový s bramborami postup přípravy receptu:
1 | Do jednoho kastrolu dáme vařit ve vodě brambory ve slupce, do druhého kastrolu omytou, neoloupanou řepu. |
2 | Vepřové maso rozkrájíme na malé kousky a v mlýnku na maso dvakrát pomeleme. K pomletému masu přidáme všechny suroviny na masovou fáš: hladkou mouku, vejce, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, mléko. Rukama dobře propracujeme hmotu a potom z ní tvoříme bochánky, na nichž uděláme nožem šikmé proužkování. |
3 | Pečicí plech lehce potřeme olejem a bochánky rozložíme na něj. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vložíme dovnitř a máslové řízky 10 minut pečeme. Potom teplotu snížíme na 100 °C a necháme ještě dopéci. Ke šťávě vypečené z masa přidáme trochu másla a přelijeme jím máslové řízky. |
4 | Z brambor oloupeme slupky, přidáme k nim máslo a trochu nastrouhaného křenu. Rozšťoucháme a servírujeme k řízkům. |
5 | Připravíme salát. Uvařenou řepu vložíme do studené vody, aby se přestala vařit. Oloupeme ji a nastrouháme na proužky. Promícháme ji se lžící slunečnicového oleje a přes cedník přelijeme lákem, který jsme uvařili z vinného octa, koření a křenu. Uvařený křen pak přidáme k řepě. Lehce promícháme a salát necháme vychladit. |
Poznámka
Před podáváním můžeme řepu přelít olivovým olejem a přidat k ní nastrouhaný křen. Případně ji také můžeme nechat odkapat a smíchat s majonézou nebo místo majonézy přidat zakysanou smetanu. Řepný salát může sloužit i jako příloha k vařeným masům.