Pečené lilky plněné rajčaty a cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené lilky plněné rajčaty a cibulí
Pečené lilky plněné rajčaty a cibulí
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 47687 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
6 ks | Lilek |
2 kávová lžička | Sůl |
Smažená rajčatová směs | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
400 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Libeček |
1,5 dl | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
400 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Sůl bylinková |
150 g | Sýr balkánský |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 22,3mg |
Draslík | 865,1mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 68,8mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,5mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Lilek, Sůl, Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Sýr balkánský mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Olej olivový, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sůl bylinková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené lilky plněné rajčaty a cibulí postup přípravy receptu:
1 | Lilky omyjeme, osušíme a částečně oloupeme tak, že oloupeme po celé délce jen několik proužků slupky. Lilky uprostřed nakrojíme, odložíme je do mísy a osolíme je. Necháme je "vypotit" 15 minut. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou a vymačkáme z nich vodu. |
2 | V pánvi na rozpáleném oleji (1,5 dl) lilky krátce orestujeme z každé strany do zlatohněda. Vyjmeme je z pánve, rozkrojíme je v polovině a dužinu vydlabeme tak, že necháme asi 1 cm dužiny se slupkou neporušenou, abychom pak lilky mohli naplnit. |
3 | Polovinu omytých rajčat pokrájíme na kostičky. Druhou polovinu nakrájíme na měsíčky a odložíme je do mísy. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Nať petrželky a libečku omyjeme a drobně pokrájíme. |
4 | V pánvi na zbývajícím oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájená rajčata, promícháme s česnekem, solí (1 lžičky) a pepřem. Vše krátce osmažíme a promícháme s rozmačkanou dužinou lilků, bylinkami a sýrem pokrájeným na malé kostičky. Směsí naplníme lilky. Položíme je na plech vytřený 2 lžícemi slunečnicového oleje. Lilky pokryjeme měsíčky rajčat, ochutíme je čerstvě pomletým pepřem 4 barev, bylinkovou solí a dáme je do předem vyhřáté trouby zapéct. Přilijeme šťávu z pánve, která nám zůstala po rajčatech. Plech s lilky překryjeme alobalem a pečeme při 160°C přibližně 25-30 minut. |
5 | Lilky rozdělíme na talíře, polijeme je výpekem a hned servírujeme. |