Jarní hrnec se smrži a olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní hrnec se smrži a olivami
Jarní hrnec se smrži a olivami
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 47698 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
0,8 dl | Bujón houbový |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
4 krajíc | Chléb celozrnný žitný |
4 ks | Cibulka jarní |
2 špetka | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
300 g | Olivy černé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
3 polévková lžíce | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,8 dl | Sherry brandy |
200 g | Smrže čerstvé |
1 špetka | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 1,7mg |
Draslík | 187,4mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 216,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Chléb celozrnný žitný, Cibulka jarní, Cukr krupice, Rajčata loupaná (konzervovaná) mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón houbový, Máslo čerstvé, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Sherry brandy, Smrže čerstvé, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní hrnec se smrži a olivami postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé smrže očistíme, omyjeme a osušíme. Nakládané černé olivy scedíme a necháme okapat. Jarní cibulku a česnek očistíme, cibulku pokrájíme na kroužky, česnek drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | 3 lžíce konzervovaných rajčat dáme do misky, ochutíme je 2 špetkami cukru, špetkou mořské soli, pepřem a rozmixujeme je na pyré. |
3 | V pánvi rozpálíme olej s máslem, na něm krátce (1-1.5 minuty) restujeme smrže. Přidáme k nim cibulku s česnekem, promícháme a restujeme asi 1-2 minuty. Přimícháme olivy, přidáme celou chilli papričku a smažíme 1 minutu. Přilijeme houbový bujón, Sherry brandy a pomalu vaříme asi 5 minut, než se nám odpaří tekutina. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, chilli vyjmeme, přimícháme petrželku a servírujeme. |
4 | Ke smržům s olivami podáváme žitný chléb. |
Poznámka
Místo čerstvých smržů můžeme použít 50 g smržů sušených.