Holandská omáčka s mátou podle Ramsaye - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Holandská omáčka s mátou podle Ramsaye
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 47723 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Koriandr celý |
220 g | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Máta |
2 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Pepř cayenský |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 343,7mg |
Draslík | 88,7mg |
Vláknina | 366,6mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 61,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Koriandr celý, Máta, Ocet vinný, Pepř cayenský, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Holandská omáčka s mátou podle Ramsaye postup přípravy receptu:
1 | Za nízké teploty přepustíme máslo, které přes hustší síto procedíme a uložíme do tepla. Nadrobno posekáme dvě lžičky mátových lístků, podrtíme koriandr a vymačkáme šťávu z jednoho citronu. |
2 | Misku s teplou vodou, žloutky a nadrceným koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, přidáme ocet a šleháme, až se z vajec začnou tvořit husté stuhy. Pak misku odstavíme, do směsi pomalu všleháme rozpuštěné máslo a šleháme dále, až do zhoustnutí. Ochutíme mátou, šťávu z citronu, černým a cayenským pepřem a mořskou solí. |
3 | Takto připravenou omáčku je nutno ihned spotřebovat. |
Poznámka
Holandskou omáčku nikdy nesmíme nechat vychladnout, ztuhla by. Udržujeme ji v teple. Máme-li pocit, že se omáčka zažíná rozdělovat a nevydrží, dokud nepřijdou hosté, ponoříme do ní kostku ledu nebo ji šleháme v misce se studenou vodou.