Recept

Terina se zeleninou a smetanovým krémem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 47759
Kategorie: Paštiky, Aspiky, Teriny

Ingredience

200 g Salát ledový
Zeleninová terina
200 g Brokolice
0,5 polévková lžíce Hořčice
150 g Hrášek mražený
200 g Květák
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
200 g Mrkev kořen
1,3 dl Smetana 12% (konzumní)
0,5 kávová lžička Sůl
2 špetka Sůl mořská
2 ks Vejce slepičí
1 l Voda pitná
Smetanový krém
1 stroužek Česnek
2 dl Jogurt bílý smetanový
1 polévková lžíce Kopr čerstvý
1 polévková lžíce Pažitka
2 špetka Pepř bílý
1 polévková lžíce Petržel kudrnka
1,5 dl Smetana 16% (pochoutková)
2 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 391 kcal
Kilojoule 1 636kJ
7% Sacharidy 24 g
186% Tuky 140 g
121% Sodík 2 g
25% Bílkoviny 14 g

Terina se zeleninou a smetanovým krémem postup přípravy receptu:

1

Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, brokolici a květák. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a mrkev vaříme asi 8 minut. Sítem ji vyjmeme, necháme okapat a do vroucí vody vložíme květák, který povaříme 5 minut, vyjmeme a do vody vložíme brokolici, kterou vaříme jen 4 minuty. Vyjmeme a necháme okapat. Mražený hrášek vaříme jen 2 minuty. Poté scedíme, promyjeme vodou a necháme okapat.

2

V misce rozkvedláme smetanu s vejci, hořčicí a mořskou solí.

3

Pečící formu na terinu vytřeme máslem. Malé růžičky brokolice a květáku poskládáme na dno formy (růžičkami naspod) a zalijeme ji 1/3 rozkvedlaných vajec. Potom po celé ploše poklademe mrkev, kterou jsme nakrájeli na tenké, 2 mm silné plátky. První vrstvu mrkve pomocí lžíce zalijeme rozkvedlanými vajíčky, znovu položíme plátky mrkve, na ni navrstvíme hrášek a vše opatrně zalijeme rozkvedlanými vajíčky.

4

Terinu dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C. Pečeme dorůžova přibližně 35 - 40 minut na středním roštu.

5

Mezitím připravíme smetanový krém s bylinkami. Čerstvý kopr, petrželku a pažitku omyjeme. Kromě několika lístků petrželky bylinky drobně pokrájíme. Česnek prolisujeme. Omyjeme listy ledového salátu.

6

Do mísy dáme bílý jogurt, zakysanou smetanu, pokrájené bylinky, česnek, sůl a pepř. Krém důkladně vymícháme.

7

Upečenou zeleninovou terinu necháme vychladnout, poté ji nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme listy salátu, smetanovým krémem s lístky petrželky a servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept