Terina se zeleninou a smetanovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Terina se zeleninou a smetanovým krémem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 47759 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
200 g | Salát ledový |
Zeleninová terina | |
---|---|
200 g | Brokolice |
0,5 polévková lžíce | Hořčice |
150 g | Hrášek mražený |
200 g | Květák |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
1,3 dl | Smetana 12% (konzumní) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Smetanový krém | |
1 stroužek | Česnek |
2 dl | Jogurt bílý smetanový |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1,5 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 162,9mg |
Draslík | 471,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 81,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Salát ledový, Květák, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Česnek, Kopr čerstvý, Pažitka, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Hořčice, Hrášek mražený, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Smetana 12% (konzumní), Sůl mořská, Jogurt bílý smetanový, Petržel kudrnka, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Terina se zeleninou a smetanovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, brokolici a květák. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a mrkev vaříme asi 8 minut. Sítem ji vyjmeme, necháme okapat a do vroucí vody vložíme květák, který povaříme 5 minut, vyjmeme a do vody vložíme brokolici, kterou vaříme jen 4 minuty. Vyjmeme a necháme okapat. Mražený hrášek vaříme jen 2 minuty. Poté scedíme, promyjeme vodou a necháme okapat. |
2 | V misce rozkvedláme smetanu s vejci, hořčicí a mořskou solí. |
3 | Pečící formu na terinu vytřeme máslem. Malé růžičky brokolice a květáku poskládáme na dno formy (růžičkami naspod) a zalijeme ji 1/3 rozkvedlaných vajec. Potom po celé ploše poklademe mrkev, kterou jsme nakrájeli na tenké, 2 mm silné plátky. První vrstvu mrkve pomocí lžíce zalijeme rozkvedlanými vajíčky, znovu položíme plátky mrkve, na ni navrstvíme hrášek a vše opatrně zalijeme rozkvedlanými vajíčky. |
4 | Terinu dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C. Pečeme dorůžova přibližně 35 - 40 minut na středním roštu. |
5 | Mezitím připravíme smetanový krém s bylinkami. Čerstvý kopr, petrželku a pažitku omyjeme. Kromě několika lístků petrželky bylinky drobně pokrájíme. Česnek prolisujeme. Omyjeme listy ledového salátu. |
6 | Do mísy dáme bílý jogurt, zakysanou smetanu, pokrájené bylinky, česnek, sůl a pepř. Krém důkladně vymícháme. |
7 | Upečenou zeleninovou terinu necháme vychladnout, poté ji nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme listy salátu, smetanovým krémem s lístky petrželky a servírujeme. |