Vepřové řízky zapečené s jemnou žampionovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové řízky zapečené s jemnou žampionovou omáčkou
Vepřové řízky zapečené s jemnou žampionovou omáčkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47783 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko polotučné |
1 hrst | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
600 g | Vepřová kýta |
300 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 148,4mg |
Draslík | 815,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 11,5mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Vepřová kýta, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Šunka dušená, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřové řízky zapečené s jemnou žampionovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na tenké krátké proužky. Sýr nastrouháme. Maso rozkrájíme na řízky, omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. |
2 | V pánvi rozehřejeme 1/2 másla a řízky na něm prudce opečeme z obou stran. V druhé pánvi na zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů, promícháme a přikryté pokličkou necháme dusit. Když žampiony změknou, přidáme k nim nakrájenou šunku, chvíli vše smažíme, pak posypeme moukou a opět osmahneme. Směs dobře promícháme, za stálého míchání přilijeme mléko, opepříme, osolíme a na mírném ohni vaříme, dokud nevznikne hladká hustší omáčka. |
3 | Zapékací mísu mírně vymastíme a dáme do ní řízky. Posypeme je nastrouhaným sýrem, polijeme vypečenou šťávou a žampionovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200°C zapečeme, až má omáčka zlatavou barvu. |
4 | Nejvhodnější přílohou jsou smažené bramborové hranolky. |
Poznámka
Čerstvé žampiony můžeme nahradit žampiony sterilovanými, které propláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat.