Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 47839 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 ks | Artyčoky |
1,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Zálivka vinaigretta | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
1 kávová lžička | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Hořčice |
1 polévková lžíce | Kapary |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Med včelí |
6 polévková lžíce | Ocet vinný |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Máslový krém | |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Meduňka |
2 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 127g |
---|---|
Cholesterol | 30,9mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 109g |
Vitamín A | 245,8mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 127,6mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Citronová šťáva, Sůl, Voda pitná, Bazalka, Cukr moučkový, Kopr čerstvý, Med včelí, Ocet vinný, Šalotka, Sůl, Citronová šťáva, Pepř bílý, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Kapary, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Meduňka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou postup přípravy receptu:
1 | 4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut. |
2 | Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut. |
3 | Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky. |
4 | Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky. |
5 | Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny. |
6 | Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla. |
7 | Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka. |
8 | Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou. |