Recept

Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 47839
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

4 ks Artyčoky
1,5 polévková lžíce Citronová šťáva
1 kávová lžička Sůl
3 l Voda pitná
Zálivka vinaigretta
0,5 polévková lžíce Bazalka
1 kávová lžička Cukr moučkový
1 polévková lžíce Hořčice
1 polévková lžíce Kapary
1 polévková lžíce Kopr čerstvý
1 polévková lžíce Med včelí
6 polévková lžíce Ocet vinný
4 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 polévková lžíce Petržel - nať
2 ks Šalotka
0,5 kávová lžička Sůl
Máslový krém
0,5 polévková lžíce Citronová šťáva
100 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Meduňka
2 špetka Pepř bílý
2 špetka Sůl
1 polévková lžíce Zakysaná smetana

Nutriční hodnoty jedné porce

38% Kalorie 754 kcal
Kilojoule 3 155kJ
35% Sacharidy 128 g
40% Tuky 30 g
70% Sodík 1 g
54% Bílkoviny 30 g

Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou postup přípravy receptu:

1

4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.

2

Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.

3

Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.

4

Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.

5

Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.

6

Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.

7

Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.

8

Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept