Orientální zavařenina meruňková s pistáciemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Orientální zavařenina meruňková s pistáciemi
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 47848 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 ks | Citrony |
400 g | Cukr krupice |
1 špetka | Kmín římský |
600 g | Meruňky |
50 g | Pistácie |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 222,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Kmín římský, Meruňky, Pistácie mají zadané všechny známé hodnoty.
Orientální zavařenina meruňková s pistáciemi postup přípravy receptu:
1 | Omyté, rozpůlené a vypeckované meruňky smícháme s cukrem. Citron omytý horkou vodou osušíme, kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Citronovou šťávu a kůru, mletý římský kmín a zelené pistácie přidáme do hrnce k nakrájeným meruňkám, zakryjeme pokličkou a nejméně 12 hodin necháme v klidu. Přivedeme k varu, přelijeme do studené mísy a dalších 12 hodin necháme v klidu. |
2 | Sirup po 12 hodinách přecedíme do většího hrnce a asi 10 minut vaříme na silném plameni, přibližně do 105°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky. Lehce zamícháme ovocné kousky se zelenými pistáciemi a 5 minut vaříme; uděláme želírovací zkoušku a je-li potřeba, necháme směs ještě povařit. |
3 | Hrnec stáhneme z ohně a zavařeninu plníme do horkou vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacími uzávěry. |
Poznámka
Ideální meruňka pro tento recept je hodně aromatická, vyzrálá, ale ještě dost pevná, aby se při vaření nerozpadla. Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá bude tuhá i zavařenina, jinak povaříme ještě 1-2 minuty.