Želé z rozmarýnu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Želé z rozmarýnu
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 47859 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
300 g | Cukr krupice |
1 balení | Cukr želírovací |
1 l | Pomerančová šťáva |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
100 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 234,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 346,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pomerančová šťáva, Rozmarýn čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr želírovací mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Želé z rozmarýnu postup přípravy receptu:
1 | Opláchnuté snítky rozmarýnu pořádně osušíme, aby v horkém cukru neprskaly, a otrháme je ze snítek (asi 50 g). |
2 | V hrnci svaříme vodu s cukrem, asi 12 minut, cukr zkaramelizuje; dostane světle hnědou barvu. Do zkaramelizovaného cukru přisypeme lístky rozmarýnu a 1 minutu povaříme, cukr opět začne hnědnout. Přilijeme pomerančovou štávu a za promíchávání vaříme asi 5 minut, aby se rozpustil cukr. Směs odstavíme z ohně a necháme chladnout na pokojovou teplotu. |
3 | Přecedíme a přidáme želírovací prostředek bez cukru, pro poměr ovoce - cukr 3:1. Zchladlou směs opět uvedeme do varu a asi 3 minuty vaříme. |
4 | Dopadne-li želírovací zkouška dobře, plníme želé do sklenic vypláchnutých horkou vodou a pořádně uzavřeme šroubovacími víčky. |
Poznámka
Želírovací zkouška – před uplynutím doby vaření necháme horkou hmotu odkapat. Pokud je poslední kapka tuhá bude tuhá i zavařenina, jinak necháme povařit ještě 1-2 minuty.