Zapékané žampiony po francouzsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané žampiony po francouzsku
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47886 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
2 stroužek | Česnek |
1 krajíc | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
1 dl | Citronová šťáva |
350 g | Klobása Dunajská |
5 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Masox |
2 dl | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 hrst | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Eidam cihla 40% |
1 špetka | Tymián sušený |
3 ks | Vejce slepičí |
2,5 dl | Voda pitná |
800 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 220,0mg |
Draslík | 849,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Sůl, Tymián sušený, Vejce slepičí, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Klobása Dunajská, Máslo čerstvé, Masox, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané žampiony po francouzsku postup přípravy receptu:
1 | žampiony omyjeme a necháme okapat. Pak oddělíme nožičky od kloboučků a nožičky nakrájíme na plátky. Kloboučky dáme do mísy, pokapeme citronovou šťávou a polovinou oleje, promícháme a necháme v chladnu 30 minut uležet. |
2 | Masox v hrnku rozmícháme s vodou, rozdrobíme do něj krajíc chleba a necháme na ohni přejít varem. Sýr nastrouháme najemno. Vejce v misce rozšleháme, mírně je osolíme a přimícháme k nim nastrouhaný sýr. |
3 | Česnek a cibule nakrájíme nadrobno. Petrželovou nať opláchneme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na proužky, klobásu rozkrájíme na tenká kolečka. |
4 | V pánvi rozehřejeme zbylý olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a potom přidáme kolečka klobásy, nakrájený česnek, petrželovou nať a tymián. Vše důkladně promícháme a chvilí ještě smažíme. Ke směsi v pánvi přidáme nakrájené nožičky žampionů, zalijeme vývarem s chlebem, opepříme, osolíme a 5 minut za stálého míchání vaříme. |
5 | Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme proužky slaniny a potom vkládáme postupně část směsi z pánve a na ni marinované hlavičky žampionů. Poslední horní vrstva musí být z hlaviček hub. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky se sýrem a zapékáme v troubě předehřáté na 200 stupňů, až vajíčka ztuhnou. |
6 | Nejvhodnější přílohou jsou topinky. |