Orientální čočkové karbanátky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Orientální čočkové karbanátky
Orientální čočkové karbanátky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 47888 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
300 g | Bulgur |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
3 ks | Cibulka jarní |
300 g | Čočka červená |
1 polévková lžíce | Hera |
1 polévková lžíce | Kečup |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 polévková lžíce | Libeček |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 ks | Paprika zelená |
2 polévková lžíce | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
Zeleninová příloha | |
---|---|
3 špetka | Pepř bílý |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Salát ledový |
3 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 116g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 52g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,2mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bulgur, Česnek, Cibule, Cibulka jarní, Čočka červená, Kmín drcený, Majoránka, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Paprika zelená, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Rajčata, Salát ledový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Kečup, Libeček, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Orientální čočkové karbanátky postup přípravy receptu:
1 | Přebereme a promyjeme čočku, dáme ji do hrnce s 5 dl vody a vaříme 15 minut. Voda by se měla vstřebat. Pak přidáme celozrnnou pšenici -bulgur a promícháme. Přidáme 0,5 lžičky soli a necháme asi 5 minut odstát, aby bulgur nabobtnal. |
2 | Očistíme a omyjeme jarní cibuli, obyčejnou cibuli a česnek. Omyjeme zelenou masitou papriku, rozpůlíme ji, odstraníme semínka a papriku nakrájíme na velmi malé kostičky. Cibule drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Omyjeme libeček, petrželku. |
3 | Přidáme Heru, cibule, česnek, pepř, majoránku, sladkou a pálivou papriku, kmín a trošku kečupu. Směs dobře promícháme, dochutíme solí a vytvoříme z ní malé karbanátky o průměru asi 6-7 cm. |
4 | Omyjeme hlávkový (ledový) salát, vodu setřepeme a okapaný salát rozložíme na talíře. Omyjeme rajčata, osušíme, pokrájíme na osminky, ochutíme je solí, bílým pepřem a rozložíme je k salátu. |
5 | V pánvi rozpálíme olej a karbanátky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 2-3 minuty z každé strany. Poté je vyjmeme z omastku a dáme okapat na papírovou utěrku. |
6 | Teplé karbanátky položíme na listy salátu a servírujeme. |
Poznámka
Místo bulguru můžeme použít kukuřičnou krupici.